Week Van Het Nederlands

Week van het Nederlands

Van 8 tot en met 15 oktober is het de Week van het Nederlands. Graag wil ik wat extra aandacht besteden aan onze mooie taal. Weet je hoe leuk spelling is en om te weten waar woorden vandaan komen? De juiste spelling lijkt in het dagelijkse taal- en schrijfgebruik steeds meer op de achtergrond te raken. Volwassenen en kinderen weten vaak niet meer hoe de Nederlandse taal in elkaar zit. Niet dat ik foutloos schrijf maar een beetje letten op de juiste schrijf- en spreekwijze kan geen kwaad.

Week van het Nederlands

De Taalunie brengt deze week een dagelijkse nieuwsbrief uit vol met taalweetjes en taal-quizen. Test jezelf eens om te zien hoe ver je kennis gaat. Ook staat er uitleg over de betekenis van bepaalde woorden, wordt er uitleg gegeven over hoe je bijvoorbeeld getallen schrijft en gaat het over taalvouten..oeps…taalfouten die regelmatig voorkomen. Kijk op de website voor meer informatie.

Beter spellen

Als taalfanaat heb ik mij onlangs opgegeven voor de Beter Spellen-test. Elke dag ontvang ik een e-mail met een link naar de nieuwe taaltest. Door elke dag een minuut met de Nederlandse taal bezig te zijn, raak je steeds meer geoefend en word je steeds beter in spelling. Want heb je nou een zouteloze of een zoutenloze mening? Of heb je een woord gegoogelt of gegoogled? Ook meedoen? Kijk dan op de website en meld je aan.

Taalvoutjes

Op Facebook ben ik lid van de groep Taalvoutjes. Dagelijks staan er opvallende taalfouten op die grappig zijn om te zien maar tegelijkertijd schokkend als je, zoals ik, op schrijffouten let. Ik vind het heel jammer dat steeds meer mensen de persoonlijke voornaamwoorden zoals ‘jullie’ en ‘zij’ en het bezittelijke voornaamwoord ‘hun’ door elkaar halen. Ook worden werkwoorden zoals ‘kennen’ en ‘kunnen’ steeds verkeerd toegepast.

Rondeel

Mijn moeder gebruikt de woorden ook niet altijd op de juiste manier. Ik heb dan de irritante gewoonte om haar te corrigeren. Voor mijn cursus Creatief Schrijven moest ik een ‘rondeel’ schrijven. Dit is een soort gedicht met een ritme erin geschreven dat zich steeds herhaalt. Graag deel ik de rondeel met jullie over mijn moeder. Sorry mam!

Mijn moeder kan niet spellen
Ze haalt de woorden door elkaar
Van ‘zij’ en ‘hun’ en andersom. Ik vind het sneu voor haar

Mijn moeder kan niet spellen
De werkwoorden ‘kunnen’ en ‘kennen’ gaan verkeerd
Maar volgens mijn moeder kennen hun niet spellen

Mijn moeder kan niet spellen
Ze haalt de woorden door elkaar
Van ‘zij’ en ‘hun’ en andersom. Ik vind het sneu voor haar