Journalist Voor De Klas

Journalist voor de klas

Als freelance redacteur voor de Zoetermeerse krant Het Streekblad kom ik op veel plekken in de stad. Ik ontmoet veel verschillende mensen en als schrijver voor een krant kom je wat makkelijker ergens binnen dan als gewone burger.

Een ‘echte’ journalist

Twee weken geleden kreeg ik een bericht van een vriendin, de moeder van de 10-jarige Thomas. Bij hem op school hielden de leerlingen een project over ‘nieuws maken’. Hoe komt nieuws van de straat in de krant? Thomas riep in de klas dat hij een ‘echte’ journalist kent. Ik dus. En nu vroeg de juf mij via mijn vriendin of ik een presentatie kon geven in de klas over dit onderwerp.

Opeens dacht ik aan mijn vader die vroeger bij mij in de klas kwam om te vertellen over zijn vak als treinmachinist. In zijn werkkleding (met pet!) vertelde hij mijn klasgenoten hoe een trein wordt bestuurd. Trots was ik op mijn vader. Ik besloot naar de klas van Thomas te gaan.

Kindervragen

Met mijn Powerpoint presentatie en een stapel kranten stapte ik vanuit de regen het droge klaslokaal binnen. De meeste kinderen waren geïnteresseerd en stelden goede vragen. Het leuke aan kinderen is dat ze hele andere vragen stellen dan je van tevoren bedenkt. ‘Hoeveel verdien je als journalist? ‘ en ‘Ontmoet u weleens beroemde mensen?’

Schrijven is leuk!

Ik hoop dat ik sommige leerlingen enthousiast heb kunnen maken voor het vak. Wellicht dat ze nog eens aan mij denken als ze straks een beroepskeuze moeten gaan maken. Toen ik zo oud was als zij had ik echt geen idee. Gelukkig ben ik er op latere leeftijd wel achtergekomen wat ik echt leuk vind om te doen: schrijven!

Uiteraard heb ik een artikel voor in de krant geschreven over mijn bezoek in de klas. Lees hier het artikel.